Genom alla tider har kultur och framförallt dess påverkan diskuterats, mer eller mindre högljutt. Från 1930-talets dansbaneelände, Elvis höftvickande på 1950-talet, 1980-talets debatter om videovåldet till avskaffande av filmcensuren 2011.  Vissa skulle kalla detta för moralpanik och för några av er så kanske Helen Lovejoy från The Simpsons fras ” Won’t somebody please think of the children” direkt poppar upp. Oavsett vilken värdering, om någon, som läggs på tidigare diskussioner om kultur och dess påverkan, så finns det i arkiven spår av människors liv och beteende. Hur de har noterats ger en inblick om vad man tyckte då. Att kultur på ett eller annat sätt påverkar och berör oss, råder ingen tvekan om. Vad den får för faktiska konsekvenser, om någon, är en något större fråga som inte lätt besvaras. Där finns det inga svarta eller vita svar. Spännande är det däremot att se hur åsikter har låtit genom tiderna. Hur har de förändrats, om de har förändrats.

“dålig regi och delvis även olämplig repertoar”                 “alldeles oduglig”

 

 

 

Kanske låter det som om någon ur Idoljuryn skulle kunna ha sagt detta men de här omdömena kommer från en sammanställning över turnerade artister i landets folkparker.

1924 får Pickwick-turnén  omdömet “dålig regi och delvis även olämplig repertoar”. Hårdast betyg faller däremot över en artist från 1922 “alldeles oduglig”.

Hämtat från Föreningen folkets hus och park, Arboga.

“har ställt till med bråk”

Under ett styrelsemöte i maj 1960 tas frågan upp om en person ska portförbjudas från Kolsva folkets park. Förslaget kommer från ordningsvakterna då den berörda personen har ställt till med bråk vid danstillställningarna. Det beslutas att personen preliminärt ska portförbjudas från parken. Det nämns inget om hur länge den ska vara och inte heller finns det fler noteringar om när portförbjudningen hävs. Här hade man i alla fått nått en gräns för hur mycket bråk som fick förekomma och man hade identifierat bråkmakaren. Idag är det inga ovanligheter att personer avvisas från klubbar och krogar, frågan är om man ens noterar det idag?

Hämtat från Föreningen folkets hus och park, Kolsva